diumenge, 12 de maig del 2013

Els Gats

La darrera sessió que els moliners han fet del seu Projecte "Els Gats" es va centrar en el llenguatge que utilitzen aquests animalets.

És una llàstima, però els gats no ens poden parlar, així que per saber com es senten, si estan trists, alegres, enfadats, juganers, incòmodes... ens podem fixar amb algunes parts del seu cos per poder identificar tots aquests sentiments.

Nosaltres, aquesta setmana hem començat analitzant les expressions facials dels gats, i aquí teniu una taula que ens ajuda molt a identificar aquestes expressions i el que signifiquen:

Aquí podeu veure com, analitzant les orelles i els ulls dels gats, podem esbrinar com es senten els nostres amics felins.

Una altra característica fonamental és el seu pèl:




En pròximes sessions aprendrem a conèixer que ens volen dir els gats fixant-nos en una altra part del seu cos, la seva cua!

dissabte, 11 de maig del 2013

Concurs literari

A més del concurs de dibuix que ja hem comentat, durant les festes del nostre poble, l'escola també organitza un concurs de redacció. Aquest any el tipus de text que s'ha escollit ha estat l'entrevista.

I no podia ser una entrevista a qualsevol persona, si no que havia d'estar relacionada amb el nostre poble. I qui millor, varen pensar els moliners, que el pare de na Marta T., en Vicent, que viu al poble i treballa a uns dels seus restaurants més carismàtics, El Camí Vell.

Molts de moliners i molineres hi han passat algun dia a esmorzar o dinar, així que ja coneixien l'establiment, però tenien moltes preguntes i moltes curiositats que el pare de na Marta ens podia contestar.

Així que en primer lloc vàrem fer una pluja d'idees, on cada nen va poder dir un dels seus dubtes o curiositats sobre el restaurant, i que més tard li demanarien a en Vicent.

La llista de preguntes va quedar així:

1. COM ET DIUS I ON VIUS?
2. QUANTS ANYS TENS?
3. A ON TREBALLES?
4. T'AGRADA LA TEVA FEINA?
5. QUINS PLATS TENIU?
6. A NOSALTRES ENS AGRADEN ELS ESPAGUETIS I LES CROQUETES, PERÒ QUINS SÓN ELS PLATS QUE MÉS DEMANA LA GENT?
7. qUINES BEGUDES TENS AL RESTAURANT?
8. QUANTES PERSONES PODEN VENIR A DINAR EN UN DIA?
9. QUANTS GELATS TENS AL RESTAURANT?
10. QUANTS CAMBRERS FAN FEINA AL CAMÍ VELL?
11. PER QUÈ EL RESTAURANT ES DIU ES CAMÍ VELL?
12. QUANTES BOTELLES DE KETCHUP I MAIONESA TENIU AL RESTAURANT?
13. QUI FA ELS PASTISSOS DEL CAMÍ VELL?
14. FAS MOLTES HORES DE FEINA?
15. QUANTES CADIRES I TAULES HI HA AL RESTAURANT?
16. QUANTS ANYS TÉ EL RESTAURANT?
17. QUANTS ANYS FA QUE HI FAS FEINA?
18. ENS AGRADA MOLT EL MENJAR DEL CAMÍ VELL, COM ES DIUEN ELS CUINERS?

Una bona llista de preguntes, no creis? Jo pens que tenen un bon futur com a periodistes, ni els "del corazón" farien unes preguntes tan bones com aquestes!!!

Ja ho teníem tot organitzat, periodistes preparats per fer les preguntes, secretaris que anotarien les respostes, així que només faltava convidar a l'entrevistat, en Vicent!



MOLTES GRÀCIES VICENT!!!
Vàrem aprendre moltes coses del Camí Vell!


Ens falta poc per tenir l'entrevista a punt per entregar al concurs, així que d'aquí poc tindreu toooootes les respostes! 

Visita al Molí de Puig d'en Valls

Aquesta setmana passada els moliners i molineres vàrem visitar el Molí de Puig d'en Valls. El motiu d'aquesta petita sortida és el concurs de dibuix que es fa a l'escola cada any quan arriben les festes del nostre poble.

Aquest any, com que treballem el projecte de "Feim Poble", la temàtica dels dibuixos són els paisatges de Puig d'en Valls. I què millor per als moliners que dibuixar el seu molí? I què millor que anar a visitar-lo per poder dibuixar el molí de ben a prop? Així que cap allà anàrem!



Va ser un passeig molt pulit pels carrers del nostre poble, inclús vàrem passar pel "Carrer Molí"!!! Una costa ben llarga que puja fins al punt més alt de Puig d'en Valls, a on es troba el nostre estimat molí i des d'on es pot veure tota la ciutat d'Eivissa amb el seu port ple de vaixells.







Ah! I no se me pot oblidar donar les gràcies a les mamis i papis que ens varen acompanyar o que es varen apropar fins al molí per passar una estona amb nosaltres, motíííssimes gràcies!!!

Una vegada a l'escola vàrem acabar els nostres dibuixos que ja estan penjats al nostre passadís, així que podeu passar a veure la nostra acolorida exposició!!!


dijous, 9 de maig del 2013

Mans Unides

Aquesta entrada va dedicada a totes les famílies, per agrair-vos la vostra col·laboració any rera any en aquesta campanya solidària. Com ja sabeu, aquest any totes les donacions recollides anaven destinades a la construcció de tres aules d'educació infantil a Àfrica, així que els nens de la classe es varen poder sentir més identificats que mai, i varen estar molt contents de saber que gràcies a la vostra ajuda uns altres nens també podrien anar a l'escola i aprendre tot el que ells estan aprenent.

Ah! I una altra cosa molt important! Els entrepans estaven bonííííssims!!!

Sant Jordi


El passat 23 d'Abril vàrem celebrar el dia de Sant Jordi a la nostra escola. En aquesta ocasió, aquest Dia del Llibre estava dedicat a la vida i obra de Marià Villangómez, amb motiu del centenari del seu naixement.


Com és tradició, el dia de Sant Jordi es regalen llibres i roses, així que els molineres i molineres varen crear les seves pròpies roses, una mica de material reciclat, pintura i un poc de màgia convertida en purpurina... i ja teníem unes roses fantàstiques!!!




Una vegada que ja teníem les roses ben enllestides no podíem deixar de fer el nostre punt de llibre de cada Sant Jordi. Però aquest any, a més de fer el que portaríem a casa, també hem vàrem fer un altre, un altre punt de llibre moooolt especial perquè seria per als nostres padrins de 4t!!!

Ja que els nostres padrins ens ajuden a aprendre a llegir i a escriure, què millor que incentivar la seva lectura amb uns punts de llibre ben divertits!!!







I a la fi havia arribat el dia de Sant Jordi, el dia per comprar llibres, per compartir-ho amb les famílies, per obrir l'escola a la cultura, a la fantasia, al coneixement... en resum, a la lectura!!!



Cucs de seda


Suposo que ja teniu la casa plena de cucs, papallones, ous... i és que fa unes setmanes els moliners i molineres varen ampliar les seves famílies!!!


Na Victoria, la mamà de na Valentina, ens va portar a la classe la seva graaaaan família de cucs de seda, i tots els nens que estaven interessats en portar-ne a casa varen dur les seves capses de sabates amb els seus foradets, i es varen comprometre a tenir cura de les seves noves mascotes, donar-lis de menjar (morera) i a mantenir la capsa ben neta!

Així que només em queda donar les gràcies a na Valentina i a la seva mami per aquests superregal i desitjar que disfruteu a casa dels vostres cuquets!!!









Aniversaris

Ey! Cada vegada són més els que entren en el "Club dels Grans". I és que aquest passat mes d'Abril no hem parat de fer celebracions a la classe, i al Parc del Pins, segons tenc entès...

És que a l'Abril tenim en Marc, en Raúl, en Toni, en Lobsang, i n'Ania! que han fet festa per celebrar els seu 6è aniversari! I amb un motiu tan especial, també havíem de tenir celebracions molt especials, amb unes tartes de color de rosa, o inclús amb forma de peix!!!

MOLTÍSSIMES FELICITATS A TOTS!!!


Els Gats

En el projecte dels gats també hem avançat molt, per què després de contestar algunes de les preguntes dels infants en relació a parts dels cos dels gats, com són les urpes, les potes, els bigotis, les orelles... tocava entrar en temes més científics, com és el seu esquelet, i més històrics, com era parlar sobre els primers gats domèstics.

En primer lloc vàrem parlar sobre l'esquelet dels gats, els noms i les funcions d'alguns dels seus ossos més importants, ja que gràcies a ells els gats poden fer aquests salts tant grans, es poden ficar per llocs tan estrets, o són tan flexibles i tenen tan bon equilibri! En resum, volíem conèixer més característiques del cos d'aquests animals que ens tenen tan fascinats!






Una altra de les preguntes més interessants que teníem pendents de contestar era "Quins van ser els primers gats?"

En una de les primeres informacions que vàrem recollir a la classe, de mans d'en Marc, ja ens donava una petita pista...


En Marc ens va parlar de les restes d'un gat que es varen trobar a una illa del Mediterrani, Xipre, a dins de la tomba d'un home, fa uns 7500 anys abans de Crist!!! És a dir que, segons aquestes restes, fa més de 9000 anys que els homes ja vivien en companyia dels gats!!!


Investigant una mica més vàrem descobrir que a Egipte, fa uns 5000 anys, el gat s'havia convertit en un animal de companyia, i utilitzat per l'home per controlar la població de ratolins, serps i altres animals que feien malbé la collita de cereals.


A més, el gat va ser tan important en la vida dels egipcis que tenien inclús una deessa amb cap de dona i cap de gat!!! La deessa BASTET!

File:Ägyptisches Museum Leipzig 241.jpg

També vàrem descobrir que els egipcis no li varen posar nom als gats, si no que els anomenaven pel soroll que feien, MIU, i que la manera que tenien els egipcis d'escriure era molt diferents a la nostre, ja que escrivien amb una espècie de dibuixets anomenats JEROGLÍFICS.

W19iwE13

En aquest enllaç hi podeu trobar més informació: